Як варити рис для суші в домашніх умовах
2021-04-29 21:29:05

Як приготувати рис для суші вдома

 

За короткий проміжок часу японська кухня полонила серця багатьох українців, і тепер навіть маленька дитина знає і любить суші та роли. Саме тому багато шанувальників японської кухні пробують готувати улюблені суші вдома. 

 

Приготування традиційної японської страви суші може здатися багатьом з нас досить простою процедурою. Проте процес приготування суші — це досить складна процедура, яка має свої правила, котрі стосуються в першу чергу головного компонента — рису.

Здається, немає нічого простішого. Однак від правильного вибору базової складової — рису і його приготування буде залежати якість кінцевої страви. Тому перед тим як дізнатись про улюблену страву ми дізнаємось як підібрати та як правильно варити рис для суші в домашніх умовах?

 

Запорука успіху — правильний рис

 

Вирішили приготувати суші вдома згідно з усіма правилами японської кулінарної традиції? Тоді перше питання, яке ви повинні задати — який рис можна використовувати для суші? Налічується понад 20 сортів рису. Всі вони відрізняються не лише зовнішнім виглядом, але й за смаковими якостями, а також за способом приготування. Є сорт, який ідеально підходить для приготування каші, а є сорт, який найкраще застосовувати для приготування плову.

Для приготування суші та ролів підходить не будь-який сорт рису. Зазвичай для цієї страви вибирають круглі зерна рису з високим вмістом крохмалю, щоб кінцевий продукт мав достатню клейкість.

 

Можна порекомендувати такі сорти: Kokuho, Kahomai, Maruyu, Minori та Nishiki, однак можна обмежитися абсолютно будь-яким круглозернистим непрозорим сортом. Запитуючи себе, який краще, варто зупинити увагу на сорті Нішікі. Це особливий сорт каліфорнійського рису, що відрізняється підвищеним вмістом клейковини, завдяки чому він ідеально підходить для приготування суші, ролів та інших японських страв.

 

Його особливість полягає в ідеальній формі та смакових якостях. Зерна мають округлу форму та при варінні поглинають велику кількість води. 

 

Вирішивши власноруч приготувати суші, радимо зазирнути в спеціалізовані магазини. Якщо ви так і не змогли знайти сорт Нішікі, то рекомендуємо дотримуватись загальноприйнятих параметрів вибору рису для суші:

  • Сорт повинен бути круглим. Довгозернистий та пропарений рис для суші не підходить;

  • Зерна не повинні мати відколів, тріщин і сторонніх вкраплень;

  • Зернятка повинні бути однакового розміру, тоді більше шансів досягти розсипчастості;

  • При варінні рис повинен бути достатньо клейким;

  • Колір — білий. Бурий рис не можна використовувати для суші. Він має тверду оболонку, яка не дає йому добре розваритися.

 

Кількість рису залежить від числа ролів, яку ви хочете приготувати. Зазвичай розрахунок кількості крупи проводиться з таких даних: з 200 грамів рису можна приготувати 500 г суші.

 

Порада: Не варто варити рис про запас. Краще приготувати нову порцію!

 

Вибрати потрібний сорт — це пів справи. Набагато важливіше правильно його приготувати, щоб роли вийшли смачними та з правильною текстурою. Необхідно так зварити основний інгредієнт страви, щоб з нього з легкістю можна було зліпити кульки.

 

Професійні сушисти й домашні кулінари виділяють три етапи приготування рису на суші (всі етапи є важливими в процесі приготування):

  • промивання;

  • варіння;

  • заправка.

 

Як правильно промивати рис для суші

 

На цьому етапі завдяки обробці водою з крупи змивається весь бруд, пил і лушпиння, а також надлишки крохмалю.

 

Важливо! Рис обов'язково потрібно промивати холодною водою до тих пір, поки він повністю не стане прозорим, інакше під час варіння він буде пригорати до дна каструлі. 

 

Деякі адепти азійських традицій впевнені, що через рис потрібно дев'ять разів пропустити чисту воду. Після цього слід буде злити всю рідину, залишивши крупу просихати.

 

Як варити рис на суші

 

Після промивання рис відціджують через сито і перекладають в каструлю, заливаючи холодною водою. Щоб його правильно варити, важливо дотримуватися правильної пропорції. Співвідношення води та зерен складають — 1:1,25. 

Рис слід варити без солі, і обов'язково під закритою кришкою. Воду можна ароматизувати невеликим шматочком норі, який слід вийняти після закипання води. Додавання інших інгредієнтів додасть рису пікантність і додатковий аромат. Спробуйте використовувати для цих цілей рисове вино або навіть саке.

Після того, як вода закипить, вогонь зменшують і проварюють крупу ще 20 хвилин.

Як варити рис для суші в мультиварці

Якщо ви володар «чудо-кастрюлі» — мультиварки, тоді вам не потрібно турбуватись, що википить вода і страва пригорить або ж втече. З «розумною технікою» все набагато простіше, вам слід просто запастися потрібними інгредієнтами, а вона все зробить сама. Для варки, промийте зернята й пересипте його в спеціальну чашу мультиварки. Вилийте необхідну кількість води та встановіть відповідний режим. Як і всі крупи, рис для суші можна приготувати в мультиварці на режимах: «Крупи», «Каша» або «Гречка». В мультиварці фірми Редмонд і Поларіс є спеціальний режим приготування «Крупи та Рис», який триває 30 хвилин.

 

Важливо, щоб рис мав правильну консистенцію після варіння. Він не повинен розпадатися і бути надмірно склеєним. Такий варіант готового рису буде максимально зручний в подальшому використанні для приготування суші.

 

Завершальний етап приготування рису для суші — заправка

 

Відварений рис викладають рівним шаром в контейнер, рівномірно поливаючи його поверхню рисовим оцтом, змішаним з сіллю, а також цукром. Замість цукру іноді використовують солодкий рисовий соус Мірін.

 

Важливо: Перед приготуванням ролів або суші не забудьте охолодити рис до кімнатної температури.

 

Заправляють рис лише тоді, коли він охолоне. При цьому все слід перемішувати. Після перемішування за допомогою лопатки потрібно перемістити в одну половину контейнера. Потім порцію розрівняти лопаткою, щоб дозволити кожному зернятку насититись оцтом. Коли рис буде розподілений по дну, його накривають паперовими серветками для остаточного просочення.

Правильно зварений та заправлений рис добре лягає на килимок норі, з нього можна сформувати правильну форму суші. Він не розвалюється. І на нього добре лягає начинка. Від дотримання усіх рекомендацій щодо процесу приготування основного інгредієнта залежить форма, і естетичний вигляд кожного шматочка страви. Тоді, занурюючи суші в соєвий соус, не будуть вивалюватися зернята.

 

Тепер, знаючи, який рис використовують для суші, варто лише самостійно зварити його! Не бійтеся експериментувати, і ви створите власні шедеври ;)

 

Ну, а якщо вам закортіло поласувати суші прямо зараз, телефонуйте в Hokkaido sushi™. Ми доставимо улюблені суші у Львові протягом найкоротшого часу!